ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Μια πόλη, μία λίμνη, μία ιστορία. Ο κόσμος μπορεί να  γνωρίζει τα Ιωάννινα μέσα από τη λίμνη, να την  έχει μάθει μέσα από  την ιστορία του Αλή Πασά με την Κυρά Φροσύνη, να την έχει μέσα στο μυαλό του ίσως  γιατί κάποτε γεύτηκε τα περίφημα γιαννιώτικα. Όποια  και να είναι η αιτία, εσείς έχετε άλλους τόσους λόγους να πάτε στα Ιωάννινα και να περάσετε λίγες ημέρες αναψυχής που θα σας ξεκουράσουν, που θα σας ανανεώσουν μέσα από όμορφες εικόνες της φύσης και θα σας χαρίσουν μια διάθεση ζωντάνιας, γυρνώντας στα λογής λογής μαγαζιά, ταβέρνες και νυχτερινά κέντρα για στιγμές διασκέδασης.

Έχοντας φτάσει στα Ιωάννινα μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση σας από όπου θέλετε, όμως μια βόλτα δίπλα στη λίμνη επιβάλλεται. Θα περπατήσετε δίπλα στα τείχη του κάστρου Ιτς Καλέ και μπαίνοντας σε αυτό θα νιώσετε ότι αλλάζετε εποχή. Βαδίστε  στα δρομάκια του, όπου κάποτε  ζούσαν μαζί χριστιανοί, μουσουλμάνοι,  εβραίοι  με  τα παιδιά τους να  παίζουν όλα μαζί με χαρούμενες φωνές. Τα σοκάκια με τα παλιά σπίτια θα σας βγάλουν στην Εβραϊκή συναγωγή και  στο Σουφαρί Σεράι όπου εκπαιδευόταν οι ιππείς του Αλή Πασά. Ακόμη θα σας αποκαλυφθεί το σπίτι του Πασά Καλού, τα τουρκικά λουτρά  το Βυζαντινό μουσείο και ο πύργος του Βοημούνδου. Αν δεν χαθείτε στο χρόνο και καταφέρετε να βγείτε από τα τείχη,  συνεχίστε τη βόλτα σας στις όχθες της λίμνης για να χαλαρώσετε, βλέποντας τους ερασιτέχνες ψαράδες με τις πετονιές τους, να προσπαθούν να πιάσουν φρέσκα ψαράκια από τη λίμνη των 20000 ετών περίπου, ώστε  να τα βάλουν στο τραπέζι τους.

Όσο κάνετε τη βόλτα σας,  μικρά πλοιάρια πηγαίνουν και έρχονται στο μικρό νησάκι της λίμνης  όπου κατοικούν περίπου εκατό οικογένειες. Tα πέτρινα καλντερίμια με τα  μαγαζάκια που εκθέτουν την παραδοσιακή τέχνη, τα μικρά σπιτάκια με τους φροντισμένους κήπους και οι γραφικές μικρές ταβέρνες με τις πολύ καλές τιμές περιμένουν τον ταξιδευτή, περιμένουν εσένα για να σου δώσουν απλόχερα την μυρωδιά της παλιάς ιστορίας αυτού του τόπου. Ο περιηγητής θα μάθει πολλά και θα δει αρκετά στο σπίτι του Αλή Πασά που έχει ανακαινιστεί. Μια σειρά από εκθέματα δίνουν πλήθος πληροφορίες για την ζωή του, την σύνδεση  του  με την Κυρά Φροσύνη και  για το πως βρήκαν τελικά το θάνατο  και οι δύο. Μην αμελήσετε να μπείτε και στο άλλο κτίριο που υπάρχει στην αυλή. Υπάρχουν εξαιρετικά εκθέματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε.

Με την επιστροφή σας από το νησάκι στην πόλη  με μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο θα συμπληρώσετε όσα θα θέλατε να ξέρετε για την ιστορία  των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.  Πάνω από 3000 αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζουν με λεπτομέρειες την εξέλιξη αυτού του τόπου στο πέρασμα των χρόνων. Ένα σύντομο ταξίδι στις επτά αίθουσες του μουσείου που θα σας γεμίσει με Ήπειρο.

Αρχαία Δωδώνη: το Μαντείο του Δία 

Σε μια εξαιρετική τοποθεσία είκοσι χιλιόμετρα νότια των Ιωαννίνων κάνει την εμφάνιση της η Αρχαία Δωδώνη. Στο λατρευτικό ιερό προς τιμήν του Δία και της Διώνης οι ιερείς έδιναν το χρησμό ερμηνεύοντας τη βούληση του θεού από το θρόισμα των φύλλων του ιερού δέντρου της βελανιδιάς και από το πέταγμα των πουλιών που είχαν τη φωλιά τους πάνω σε αυτό. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το ομώνυμο θέατρο με χωρητικότητα 18000 ανθρώπων, το οποίο σώζεται σε καλή κατάσταση.

Το σπήλαιο του Περάματος. Αν θέλετε να μην απομακρυνθείτε τόσο και δεν είστε λάτρεις των αρχαίων μνημείων, τότε μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη θα εντυπωσιαστείτε με ένα θέαμα 1,5 εκατομμυρίων ετών. Το σπήλαιο του Περάματος, χωμένο στα έγκατα της γης με μια  αίθουσα που φέρει το όνομα αίθουσα των «μυθικών ανακτόρων» και διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών που σχηματίζουν γλυπτά  όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας», τον «Αϊ- Βασίλη»  και υπέροχες λίμνες, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Ένα μοναδικό θέαμα που καλλιτέχνησε η φύση και δεν πρέπει να χάσετε……εκτός και αν έχετε κλειστοφοβία,  όποτε σε αυτή την περίπτωση αναζητήστε τη φυσική ομορφιά στη ύπαιθρο των Ιωαννίνων.

 

Ζαγοροχώρια. Γύρω από τον ορεινό όγκο των Ιωαννίνων αναρριχώνται  πολλά όμορφα χωριά με τα πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα στενά καλντερίμια. Κάπου 45 μικροί οικισμοί αποτελούν τα γνωστά σε όλους Ζαγοροχώρια. Χωρισμένα στο κεντρικό, δυτικό, και ανατολικό απαιτούν τουλάχιστον μία ημέρα το κάθε σύμπλεγμα για να τα δει κάποιος. Nα βαδίσει μέσα τους, να γνωρίσει τους φιλόξενους κατοίκους, και να γευτεί τις μαγειρικές τοπικές παραδοσιακές συνταγές  που κρατούν στα χέρια τους χρόνια και χρόνια οι γυναίκες της Ηπείρου. Tα πιο γνωστά από αυτά στο  Δυτικό Ζαγόρι:   Άνω Πεδινά,  Bίτσα,  Kάτω Πεδινά, Mονοδένδρι, Eλαφότοπος,  Αρίστη,  Bίκος,  Πάπιγκο ,  Mικρό Πάπιγκο. Στο Κεντρικό Ζαγόρι:      Aσπράγγελοι,  Δίλοφο,  Kήποι,  Kουκκούλι,  Δικόρυφο (Δίκορφο), Kαπέσοβο,  Nεγάδες,  Tσεπέλοβο, Bραδέτο,  Σκαμνέλλι,  Φραγκάδες,  Bρυσοχώρι. Στο Ανατολικό Ζαγόρι: Tρίστενο,  Γρεβενίτι,  Δόλιανη, Bωβούσα.

Από τον όμορφο καμβά της φύσης, στο χώρο-έργο ενός ανθρώπου που σταμάτησε το χρόνο: Το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλη καθήλωσε τον αμείλικτο χρόνο, μέσα από πολλές μορφές ανθρώπων που ζωντανεύουν μπροστά σας  σκηνές από το κρυφό σχολειό, την επανάσταση του 1821 και άλλες στιγμές του Έθνους.  Θα το βρείτε 14 χιλιόμετρα νότια των Ιωαννίνων στο δρόμο προς το Μπιζάνι. Ένα πραγματικό έργο τέχνης ή, μάλλον καλύτερα, 150 έργα τέχνης από κερί που αναπαριστούν περίπου 36 θέματα είναι εκεί έχοντας κολλήσει τους δείκτες του ρολογιού.

Το ταξίδι στα Ιωάννινα, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα Ζαγοροχώρια και όπου αλλού έχει διάθεση ο ταξιδιώτης θα μείνει σίγουρα ανεξίτηλο στη μνήμη. Αν θέλετε να δυναμώσετε αυτές τις αναμνήσεις, τότε να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ:  Πέστροφα, χέλι, καραβίδες, χαβιάρι και βατραχοπόδαρα που έρχονται κατευθείαν από το νερά της λίμνης. Παϊδάκια στα κάρβουνα, γίδα βραστή από τα ζωντανά που βόσκουν καθαρό χορταράκι από τις  πλαγιές που είδατε. Πίτες χειροποίητες  φτιαγμένες από γιαγιάδες και  κυράδες του σπιτιού με αγνά υλικά στα καφενεδάκια όπου θα σταματήσετε για ένα καφεδάκι. Αν τα καταφέρετε πάρτε ότι μπορείτε και βάλτε στο σπίτι σας κάτι από όλα αυτά, ώστε το σπίτι σας να μυρίσει λίγο ……Ήπειρο!