ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

H Καρδίτσα είναι μία πόλη που ζει ανάμεσα στο θεσσαλικό κάμπο και τον σκληρό όγκο των Αγράφων με τα κατάφυτα βουνά από την άλλη πλευρά. Ο περαστικός της πόλης έχει την ευκαιρία:

  • Να περπατήσει σε ευρύχωρες πλατείες, σε πεζόδρομους και μικρούς πευκώνες, αλλά και ανάμεσα σε παλιά και νέα κτίρια.
  • Να βρεθεί στο μεγάλο πάρκο του Παυσίλυπου είναι μία όαση πρασίνου που αξίζει να βρεθείτε μέσα της για να ακούσετε τα τιτιβίσματα των πουλιών.
  • Να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο και την πινακοθήκη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε προσωπικά αντικείμενα του Νικόλαου Πλαστήρα και πίνακες ζωγραφικής από ντόπιους ζωγράφους.
  • Να περάσετε από το κτίριο της δημοτικής αγοράς για να περπατήσετε λίγο και να σας ανοίξει η όρεξη, ώστε να καταλήξετε σε μια ταβέρνα για ένα ελαφρύ τσίπουρο για το οποίο φημίζεται η η Καρδίτσα, ή να κάνετε ένα μεγάλο διάλειμμα και να απολαύσετε τα ψητά ντόπια κρεατικά σε μια από τις πολλές ψησταριές που υπάρχουν.

Έξω από την πόλη ξεκινά ένας άλλος κόσμος…… τα Άγραφα σας καλωσορίζουν κα εσείς δεν έχετε πάρα να αφεθείτε. Εδώ  το όνειρο ενός ανθρώπου έγινε  πραγματικότητα……..

Ο Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε την δεκαετία του 1920 την κατασκευή ενός φράγματος που θα συγκρατούσε τα νερά του ποταμού Ταυρωπού. Το 1959 αυτό έμελλε να πάρει σάρκα και οστά. Από τότε η ευρύτερη περιοχή σιγά σιγά με το πέρασμα των χρόνων υποδέχεται τον κουρασμένο, πνιγμένο  από τη βοή της πόλης άνθρωπο, ώστε να τον ξεκουράσει κάτω από τα έλατα, να τον ηρεμήσει κοντά στις παραλίες της λίμνης και να τον αναζωογονήσει το ορεινό τοπίο με τις πλείστες εναλλαγές του.

Ένας περίπατος με το αυτοκίνητο γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα θα σας χαράξει ανεξίτηλα στη μνήμη σας πολύχρωμες εικόνες. Η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσετε είναι γύρω στα 80 με 100 χιλιόμετρα. Σε αυτόν τον πλούσιο από χρώματα περίπατο θα  δείτε και θα κάνετε πολλά, φτάνει να έχετε διάθεση, όρεξη και αντοχές. Ο Μεσενικόλας θα σας μυήσει στα μυστικά του κρασιού με το μουσείο οινοποιίας, το  Μορφοβούνι σας περιμένει για να δείτε την πατρίδα του Ν. Πλαστήρα, Από την Κερασιά θα δείτε μια πανοραμική εικόνα της λίμνης, και στη  Πεζούλα θα περπατήσετε θα κάνετε ποδήλατο, θα κολυμπήσετε και από εκεί στο  Νεοχώρι θα θαυμάσετε άλλη μια πανοραμική εικόνα της λίμνης. Εδώ και στο Μπελοκομίτι οι λάτρεις της γαστρονομίας έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με την τοπική κουζίνα.  Ψητά σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο, λουκάνικα, πίτες, τσίπουρο και κρασί, μαγειρεμένα κρέατα, και πέστροφα στη σχάρα, ένα ντελίριο γεύσεων που ικανοποιεί κάθε γούστο. Μετά από όλα αυτά ένα καφεδάκι είτε στη Μούχα, είτε στη Καστανιά είτε στο Λαμπερό επισφραγίζει την όμορφη βόλτα γύρω από την λίμνη Πλαστήρα. Τελικά η διαδρομή γύρω της είναι ένας παράδεισος!

Αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο τα χωριά της ορεινής Αργιθέας πάνω σε  πλαγιές και  υψώματα των θεσσαλικών Αγράφων, ανάμεσα σε δάση και ποτάμια αποτελούν ιδανικό μέρος για ήσυχες διακοπές και ορειβατικές εξορμήσεις. Αργιθέα, Ελληνικό,  Θερινό, Καληκώμη, Καρυά,  Μεσοβούνι, Πετρωτό, Αργυρό,  Καταφύλλι,  Μάραθος, Βλάσιο,  Δροσάτο,  Κουμπουριανά,  Λεοντίτο,  Πετροχώρι,  Στεφανιάδα, Φουντωτό σας περιμένουν.

Στα χωριά της Καρδίτσας οι μονές κρατούν με ευλάβεια μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Αν θέλετε να τη ζήσετε δεν έχετε παρά να περάσετε από την ιερά μονή Κορώνης κοντά στο Μεσενικόλα, τη μονή Πετράς κοντά στην κοινότητα Καταφυγίου και  της Παναγίας Πελεκητής πάνω από το χωριό Καρίτσα.

Τα χωριά που μπορεί να ο ταξιδιώτης να επισκεφθεί δεν τελειώνουν εδώ. Η Ρεντίνα στα νότια, τα λουτρά στο Σμόκοβο και άλλοι οικισμοί ξεχασμένοι σε δάση,  πιασμένα και κρεμασμένα σε πλάγιες   είναι εκεί και σας περιμένουν.

 

 

Ελληνικός Τουρισμός.

Ανακαλύψτε τον.