ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Μία σύγχρονη πόλη που στέκει ανάμεσα σε  δύο χώρες την Ελλάδα και  την Τουρκία, ένα λιμάνι που φέρνει κοντά δύο ηπείρους , την Ευρώπη και την Ασία ,  όπου στους δρόμους και τις γειτονιές  ζούνε  δύο διαφορετικές πολιτισμικές κουλτούρες , της δύσης και της ανατολής.

Αυτό την πόλη  αξίζει να την επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τον φάρο που υψώνεται επιβλητικά σαν ψηλός αγέρωχος φρουρός στη άκρη του λιμανιού με 27 μέτρα ύψος, που ρίχνει το φως του στη σκοτεινή θάλασσα, για να προσφέρει μέσα στις νύχτες ασφάλεια στους ναυτικούς. Ένας φάρος που έμελλε να γίνει όχι μόνο το  σύμβολο της πόλης αλλά και να χαρακτηρισθεί ως μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στην  Αλεξανδρούπολη που είναι γνωστή και ως Δεδεαγάτς (όνομα που στα τουρκικά σημαίνει το δέντρο του παππού), πήρε αυτό το όνομα σύμφωνα με την παράδοση από ένα σοφό δερβίση που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα  από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία.

Εκτός από την ωραία βόλτα που μπορείτε να κάνετε στη παραλία με τα ωραία ταβερνάκια, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα όμορφα μπαράκια που θα απολαύσετε ένα καφέ ή ένα βραδινό ποτό , θα πρέπει να επισκεφτείτε και το εξαιρετικό εθνολογικό μουσείο Θράκης που στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1839. Μέσα από αυτό θα γνωρίσετε  τον λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα της Θράκης την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής από τον 18ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες παρουσιάζονται τα εκθέματα αφορούν την ενδυμασία, τα έθιμα στο λατρευτικό κύκλο, την προβιομηχανική διατροφή και ζαχαροπλαστική, τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Και αν έχετε χρόνο και θέλετε να γεμίσετε περισσότερο με δεδεαγάτς τότε κάνετε ένα πέρασμα και από το:

  • Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335)
  • Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μαΐου 63)
  • Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Πλ.Μητροπόλεως)
  • Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης (Μητροπούλου 1)
  • Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας (Θερμοπυλών 8, Νέα Χηλή)
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Πατανότοπος Μαΐστρου)
  • Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας (Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός»)

Από την περιήγηση σας μέσα στην πόλη  οι μυρωδιές από τα διάφορα ταβερνάκια θα σας προκαλέσουν και θα προσκαλέσουν σε μια γευστική συνάντηση με την τοπική κουζίνα. Εδώ μπορείτε να μπερδέψετε τους γευστικούς σας κάλυκες με γευστικές προσμίξεις Ελληνικής και πολίτικης κουζίνας που έρχονται από τα βάθη της ανατολής και κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης.

Ιφκάδια, ουμάτς, κιλιντίρια, κατσικάκι φούρνου, ζυμαρικά, όπως γιουφκάδες και τραχανάδες, γλυκά όπως το ριτσέλι (παραδοσιακό τοπικό γλυκό κουταλιού) και το φαρούκ.

Λίγο έξω από την όμορφη Αλεξανδρούπολη εκεί που έρχονται κοντά δύο χώρες και μπερδεύονται δύο λαοί, Θάλασσα με αλμυρό νερό και άφθονο γλυκό νερό από τον ποταμό Έβρο ανακατεύονται και σχηματίζουν ένα μοναδικό τόπο. Το δέλτα του ποταμού Έβρου. Μια περιοχή που αποτελεί καταφύγιο για 300 τουλάχιστον είδη πουλιών από τα 400 που υπάρχουν στην Ελλάδα, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Ανηφορίστε λοιπόν τα νερά του για να θαυμάσετε τον εξαιρετικό κόσμο που ζει μέσα του και γεμίσετε με χρώματα της φύσης και ήχους από τους μοναδικούς κατοίκους της περιοχής.

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:  http://www.e-evros.gr

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον