ΔΑΔΙΑ

Από το Σουφλί πάρτε τους δρόμους δυτικά και χαθείτε στο μαγευτικό δάσος της Δαδιάς. Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει δύο πυρήνες έκτασης 72.500 στρ, με πανέμορφα πευκοδάση και την περιφερειακή τους ζώνη, έκτασης 280.000 στρ. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών και υπάρχουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Στο δάσος της Δαδιάς μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα πιο σπάνια είδη αρπακτικών της Ευρώπης. Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), με πληθυσμό περίπου 25 ατόμων, είναι το επίσημα προστατευόμενο είδος του Δάσους της Δαδιάς, ενώ αποτελεί και το έμβλημα του βιοτόπου. Εδώ ζει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς της ανατολικής Ευρώπης. Ο θαλασσαετός (Haliaetus albicilla), το πιο σπάνιο αρπακτικό της Ελλάδας, φωλιάζει ακόμη στη περιοχή, όπως και ο βασιλαετός (Aquila heliaca), αν και υπάρχει μόνο μία φωλιά από αυτό το σπάνιο είδος. Στη Δαδιά έχουν καταγραφεί γενικά 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 36 είδη θηλαστικών, όπως επίσης και σπάνια φυτά.

Νότια του χωριού Δαδιά περίπου 500 μέτρα  θα βρείτε το οικοτουριστικό κέντρο, που περιλαμβάνει ξενώνα, αναψυκτήριο-καφετέρια και το Κέντρο Ενημέρωσης, το οποίο διοργανώνει τακτικά περιηγήσεις στο δάσος.  Σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από το Κέντρο Ενημέρωσης θα φτάσετε στο παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών, για να δείτε μαυρογύπες και όρνια, χρυσαετούς, βασιλαετούς και αετογερακίνες να ανοίγουν τα πλούσια φτερά τους πάνω σας.

Κατεβαίνοντας και αν έχετε χρόνο και διάθεση σας, μόλις δείτε μια  απολιθωμένη βελανιδιά μήκους 19 μέτρων και ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών, κάντε μια στάση στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού, στην είσοδο του χωριού δίπλα στη λίμνη. Εκεί θα βρείτε το μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής.

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:  http://www.e-evros.gr

 

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον