ΞΑΝΘΗ

Μία πόλη που ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή θα καταλάβει ότι βρίσκεται κάπου αλλού….

Στην ατμόσφαιρά της υπάρχουν δύο αρώματα πολιτισμών που συμβιώνουν αρμονικά. Ο Ελληνικός πολιτισμός από τη μια μεριά, και η Μουσουλμανική κουλτούρα από την άλλη, ανακατεύονται και δίνουν ένα χαρμάνι πολιτισμικών στοιχειών που ξυπνά τις αισθήσεις του επισκέπτη.

Στην Ξάνθεια, όπως λεγόταν από την αρχαιότητα, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο. Να περπατήσετε στα λιθόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης που είναι χτισμένη μετά το 1829, να γεμίσουν τα μάτια σας με τα χρώματα από τα πολύχρωμα σπίτια της, να πετάξετε τη ματιά σας ψηλά στα αετώματα και να μπείτε κρυφά από τα ξύλινα παράθυρα για να θαυμάσετε το εσωτερικό τους. Κάπου εδώ θα δείτε και την οικία που γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα χρόνια του ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζηδάκης. Μία έπαυλη της τότε εποχής με εξαιρετικές τοιχογραφίες σε όλους τους χώρους. Σήμερα είναι ένας όμορφος ζωντανός επισκέψιμος και δημιουργικός πολυχώρος που αξίζει να τον επισκεφθεί κάποιος. Κάθε αρχή Σεπτεμβρίου τα δρομάκια της παλιάς πόλης ζωντανεύουν με διάφορες εκδηλώσεις και ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, αν θέλετε να κάνετε αυτό το ταξίδι δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε από το δήμο για την ακριβή ημερομηνία των εκδηλώσεων. Η Ξάνθη βέβαια δεν είναι μόνο η παλιά πόλη. Υπάρχει

Το παλιό ρολόι της Ξάνθης στη κεντρική πλατεία.
Το παλιό δημαρχείο, ένα αρχοντικό μεγάλου καπνέμπορα του 1880.
Οι επιβλητικές καπναποθήκες που συνέδεσαν στα τέλη του 19ου αιώνα την ανέγερση τους με την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
• Το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε δύο αρχοντικά των Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη με πλήθος εκθεμάτων.
• Το μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς που οδηγεί τον επισκέπτη ανάμεσα στις ντυμένες φιγούρες και τον ταξιδέψει με τις σκιές τους στην παλιά εποχή τους.
Το εκκλησιαστικό μουσείο της Μητρόπολης και η πινακοθήκη του Δήμου Ξάνθης.
Το παζάρι που κάθε Σάββατο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Ρομά, καθώς και παλιννοστούντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και Αφρικανοί και Κινέζοι συνυπάρχουν αρμονικά ο ένας δίπλα στον άλλο απλώνοντας τις πραμάτειες στους πάγκους. Ένα μεθυστικό πολυπολιτισμικό παζάρι γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και ήχους από τα βάθη της ανατολής.
Πόρτο λάγος – λίμνη Βιστωνίδα. Για τους λάτρεις της φύσης 24 χιλιόμετρα νοτιότερα βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι Πόρτο Λάγος με πολλές ψαροταβέρνες που μπορείς να απολαύσεις φρέσκο καλό ψάρι. Δίπλα βρίσκεται και το μετόχι του Αι Νικόλα βυθισμένο στην ηρεμία και την ησυχία, ιδανικό για στιγμές περισυλλογής, που αξίζει να βιώσει ο ταξιδιώτης κάνοντας ένα διάλειμμα από την πολύκροτη καθημερινότητα του. Εδώ σε αυτή τη λίμνη περνούν εκτός από τους τουρίστες τον χρόνο τους 37 είδη ψαριών, 20 είδη θηλαστικών, 19 είδη ερπετών, 11 ξεχωριστά αμφίβια, και περίπου 260 φτερωτά είδη.

Με αφετηρία την Ξάνθη σας περιμένει ο φυσικός πλούτος της γύρω περιοχής να την ανακαλύψετε.  Μια εκδρομή προς την Σταυρούπολη που απέχει μόλις  27 χιλιόμετρα  θα σας αποζημιώσει για τον χρόνο που θα αφιερώσετε. Στο δρόμο προς την Σταυρούπολη αν κάνετε μια μικρή παράκαμψη δεξιά θα βρεθείτε σε ένα χρονικό κενό. Ένα μίνι ταξίδι στο χρόνο, μια μαύρη τρύπα που θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Αυτή είναι η αίσθηση που θα έχετε ως ταξιδιώτης όταν θα περπατήσετε στα πομακοχώρια . Εχίνος το κεφαλοχώρι καθώς και ή Μύκη η Γλαύκη και ο Κένταυρος είναι εκεί, σας περιμένουν  για να τα γνωρίσετε.

Μετά την ξεχωριστή αυτή εμπειρία συνεχίστε προς την Σταυρούπολη αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε στο καταπράσινο δάσος της Χαιντούς με τις θεόρατες  άνω των 30 μέτρων  αιωνόβιες οξιές. Βρεθείτε στον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων με ύψος 35 μέτρων τον Λειβαδίτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, στα νερά του λούζονταν οι νεράιδες και στις σπηλιές του ύφαιναν το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα.  Εδώ κάτω από τους Διονυσιακούς ρυθμούς χόρευαν οι σάτυροι και αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα που με την κιθάρα του μάγευε θεούς και ανθρώπους.

Ο φυσικός μοναδικός πλούτος  δεν σταματά εδώ. 15 χιλιόμετρα νότια της Ξάνθης απολαύστε ένα καφεδάκι στο γραφικό χωριό Τοξότες. Είναι  ένα μικρό χωριουδάκι  με  δύο διαφορετικούς πολιτισμούς (Μουσουλμανικού και Χριστιανικού). Από εδώ  με κατεύθυνση το χωριό Γαλάνη και οδηγώντας πιο ψηλά και μετά το εξωκκλήσι του προφήτη Ηλία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον εξαιρετικό σχηματισμό των μαιανδρισμών του ποταμού Νέστου  στον οποίο υπάρχει η δυνατότητα για canoe kayak, rafting, 4×4 και βόλτες με άλογα.

 

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον