ΣΟΥΦΛΙ

Καθώς ανεβαίνετε το  μεθοριακό ποταμό , θα βρεθείτε στο Σουφλί την πόλη του μεταξιού. Το όνομα της μικρής συνοριακής πόλης οφείλεται σε  έναν σοφό ασκητή που έζησε εδώ.  Σύμφωνα με επίσημα αρχεία του 1867 η πόλη αναφέρεται ως  Σοφουλού (Σοφού = ασκητής και σοφουλού = ασκητήριο).  Κατά άλλους το οφείλει σε πολλές ομάδες Σουλιωτών, που φοβούμενοι την υποδούλωση στους Τούρκους, εγκατέλειψαν τη γη των προγόνων τους και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη. Μια από αυτές τις ομάδες δημιουργεί εδώ ένα άλλο Σούλι, και κρατάει το όνομα αλλάζοντας απλά τον τόνο και προσθέτοντας ανάμεσα στις δύο συλλαβές το σύμφωνο Φ.

Όπου και να οφείλει την ονομασία του εσείς μην ξεχάσετε να περπατήσετε  στην πλατεία  που βρίσκονται τα καταστήματα του μεταξιού με τα πασίγνωστα προϊόντα, τα οποία ο επισκέπτης της πόλης πρέπει να τιμήσει δεόντως.  Κατά την παράδοση η παραγωγή του μεταξιού ξεκίνησε με τους δύο μοναχούς που έφεραν κρυφά, μέσα στα μπαστούνια τους, από την Κίνα το σπόρο του μεταξιού, ενώ σήμερα συνεχίζεται με υπερσύγχρονες μεταξοβιομηχανίες.  Αν θέλετε να μάθετε  όλα τα μυστικά του δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε.

α) Το μουσείο μεταξιού. Στεγάζεται στο πανέμορφο  αρχοντικό Κουρτίδη, που χτίστηκε το 1855.

Β) Το εργοστάσιο μετάξης των αδελφών Τζίβρε: Μέσα σε 10 στρέμματα αναπτύσσονται 13 κτίρια και ανάμεσα σε αυτά το θαυμαστό στεγνωτήριο κουκουλιών με πλινθόκτιστη καμινάδα ύψους  35 μέτρων.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:  http://www.e-evros.gr

 

 

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον