ΕΔΕΣΣΑ

Στο άκουσμα του ονόματος Έδεσσα ο συνειρμός είναι «νερό», γι αυτό και το παλιό όνομα της πόλης «Βοδενά», που σημαίνει πόλη των νερών. Η Έδεσσα, μια πόλη με πλούσια  ιστορία, φυσική ομορφιά και άφθονο νερό καλωσορίζει τον επισκέπτη για να του αποκαλύψει τα μυστικά του παρελθόντος και τις ομορφιές του σήμερα.

Στην καρδιά της πόλης ο καταρράχτης Κάρανος στο όμορφο πάρκο των καταρρακτών εντυπωσιάζει με την άγρια ορμή και ομορφιά του. Ειδικά το βράδυ όταν φωτίζεται αφήνει εκστατικό τον κάθε επισκέπτη. Κοντά στον καταρράκτη υπάρχει μικρό σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες  Η νεότερη ιστορία του τόπου είναι συνδεδεμένη με το νερό. Δίπλα στο πάρκο βρίσκεται το Βαρόσι, η παλιά πόλη  με κτήρια μακεδονίτικης  αρχιτεκτονικής και άρωμα από  την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το Παρθεναγωγείο, το Λαογραφικό Μουσείο, οι ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αποστόλου Παύλου και Πέτρου είναι μερικά από τα κτήρια που θα συναντήσετε.  Μια επίσκεψη στο κοντινό υπαίθριο μουσείο νερού αποκαλύπτει την ομορφιά του υγρού στοιχείου και την αξιοποίηση της δύναμής του μέσω της υδροκίνησης. Η περιοχή, γνωστή ως «Μύλοι» φιλοξενούσε  αλευρόμυλους, σησαμοτριβεία, βυρσοδεψεία και νεροτριβεία αλλά αργότερα και κλωστοϋφαντουργεία, καθώς και κανναβουργεία. Κάποια από αυτά έχουν αποκατασταθεί. Δίπλα, μπορείτε να επισκεφτείτε το πρώτο ενυδρείο με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού της Ελλάδας.

Εκτός από την πόλη της Έδεσσας, ο Νομός Πέλλας έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη. Ιστορία (από τις αρχές του κράτους της Μακεδονίας μέχρι τους Βαλκανικούς και τους Παγκόσμιους πολέμους)  και φυσική ομορφιά μπλέκονται σε ένα παιχνίδι που κάνει την Πέλλα ελκυστική ακόμα και στον πιο απαιτητικό τουρίστα.

  • Ο Αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας με το καινούργιο υπέροχο Μουσείο και οι μακεδονικοί τάφοι στα Γιαννιτσά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων τους συναρπάζει η ιστορία.
  • Οι λίμνες Άγρα, Νησίου και Βρυττών συνιστούν υδροβιότοπο με σπάνια είδη ορνιθοπανίδας .
  • Το όρος Βόρας με το χιονοδρομικό κέντρο του Καιμάκτσαλάν συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών που λατρεύουν το χιόνι και τα χειμερινά σπορ. Πιο κάτω ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος , η Αράχοβα της Βόρειας Ελλάδας, παραδοσιακό, γραφικό χωριό αποπνέει κοσμοπολίτικο αέρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
  • Για το τέλος αφήνουμε τα λουτρά Πόζαρ, μια όαση χαλάρωσης και ευεξίας σε μια κατάφυτη περιοχή, ιδανική για περιπάτους και εκδρομές. Τα θερμά νερά που ρέουν έχοντας μια σταθερή θερμοκρασία 37 °C αποτελούν λόγο επίσκεψης για πολλούς που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα  του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις είτε απλά  επιθυμούν να ξεφύγουν από την ένταση της καθημερινότητας.

 

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον