ΚΑΒΑΛΑ

Νεάπολης, Χριστούπολις, αλλά και «Μέκκα του καπνού»  ή «Γαλάζια Πόλη» είναι ονόματα και χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στην πόλη όπου συναντήθηκαν Χριστιανοί, Οθωμανοί, Εβραίοι, έμποροι και καπνεργάτες, στην πόλη που αγναντεύει τη θάλασσα, τη Δύση και την Ανατολή. Στην Καβάλα.

Το κάστρο και η ακρόπολη απλώνουν μπροστά στον επισκέπτη  όσα πρόκειται να ανακαλύψει μόνος του: Την παλιά πόλη ή Παναγία με το άρωμα του παρελθόντος και των πολιτισμών που άφησαν εκεί τα χνάρια τους. Η πλατεία του Μωχάμες Άλι με το άγαλμά του, το Ιμαρέτ, ένα τεράστιο συγκρότημα που παρείχε εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο και λειτουργεί σήμερα ως ξενοδοχείο, το τέμενος και μεντρεσές Χαλίλ Μπέη,  ο παλιός φάρος με την καταπληκτική θέα , τα πολύχρωμα σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Ένα εντυπωσιακό και πολυφωτογραφισμένο αξιοθέατο  αποτελούν οι Καμάρες, τμήμα του συστήματος ύδρευσης της πόλης που είχε μήκος 6.400 μέτρων.

Στην πόλη τα νεοκλασικά κτήρια, όπως το μέγαρο Τόκου, το παλιό Παρθεναγωγείο, η Μεγάλη Λέσχη, το Δημαρχείο, το μέγαρο Wix, η Δημοτική καπναποθήκη ξυπνούν μνήμες μιας κοσμοπολίτικης πόλης που άκμασε στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα και τώρα ζει στη σκιά της σύγχρονης πόλης που έχει σαν επίκεντρο τον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου και την πλατεία Ελευθερίας με τα πολλά καταστήματα. Όποιος επιθυμεί να εντρυφήσει  περισσότερο στην ιστορία της πόλης μπορεί να επισκεφτεί την  εκκλησία του Αγίου Παύλου με τις υπέροχες αναγεννησιακές τοιχογραφίες, το Αρχαιολογικό και το Δημοτικό Μουσείο, καθώς και το Μουσείο Καπνού.

15 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων με το ομώνυμο θέατρο και το φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και προσελκύει χιλιάδες θεατές. Το καλοκαίρι, επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις πολυάριθμες παραλίες που απλώνονται στην ακτογραμμή της Καβάλας μήκους 80 χιλιομέτρων. Κεραμωτή, Ηρακλείτσα, Μπάτης, Νέα Πέραμος, Αμμόλοφοι, Περιγιάλλι είναι μόνο μερικές από τις κοσμοπολίτικες παραλίες.

50 χιλιόμετρα από την πόλη η Ιερά Μονή της Εικοσιφοίνισσας αποτελεί προορισμό για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι την επισκέπτονται  για λόγους ιστορικούς εκτός από θρησκευτικούς αφού η  μονή  έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την τουρκοκρατία και τους Βαλκανικούς πολέμους και διαθέτει μια σπάνια συλλογή κειμηλίων και βιβλίων.

Η Καβάλα συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο, την οργιώδη βλάστηση και τη βιοποικιλότητα. Τα βουνά, ο Νέστος με τις  γαλάζιες λίμνες του, η πλούσια πανίδα και η χλωρίδα  που περιλαμβάνει σπάνια  είδη καθιστούν τον Ν. Καβάλας μια περιοχή με απίστευτο οικολογικό ενδιαφέρον. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Θάσο. Το νησί με τις χρυσαφένιες αμμουδιές, τις όμορφες παραλίες και το καλό φαγητό μια αναπνοή μακριά από το λιμάνι της Κεραμωτής.

Τα σκήπτρα στην Καβαλιώτικη γαστρονομία κρατούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ στην κουζίνα της περιοχής έντονη είναι η επιρροή του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας. Αλίπαστα, σαρδέλα παντρεμένη, σκουμπρί γούνα, μυδοπίλαφο, γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, μελιτζάνα γεμιστή μαζί με τοπικό τσίπουρο λόγω των τοπικών αμπελώνων σερβίρνται κατά κόρον στην περιοχή. Είναι προφανές ότι το κρασί επίσης κρατά εξέχουσα θέση στην Καβάλα, γι αυτό και τα οινοποιεία της περιοχής παράγουν εξαιρετικά προϊόντα. Οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης είναι, επίσης, ονομαστοί, καθώς και το καρυδάκι γλυκό από τη Θάσο

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον