ΣΕΡΡΕΣ

Ιδρύθηκε στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας και στα χρόνια του Ηρόδοτου λεγόταν «Σίρις».  Η παρουσία των Σερρών μέσα στους αιώνες και στις διάφορες ιστορικές περιόδους (Αρχαϊκή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Τουρκοκρατία, Επανάσταση του 1821, Μακεδονικός Αγώνας, Bαλκανικοί Πόλεμοι , Παγκόσμιοι Πόλεμοι) γίνεται εμφανής μέσα από το πλήθος των ευρημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε όλο το νομό.

Η επαφή με την  πόλη των Σερρών μπορεί να ξεκινήσει από τον λόφο του Κουλά, που γεμάτος πεύκα αγναντεύει την πόλη. Τα ερείπια, καθώς και ο δυτικός πύργος ή πύργος του Ορέστη  μαρτυρούν την ύπαρξη  μιας βυζαντινής ακρόπολης. Άλλο σημείο φυσικής ομορφιάς στις παρυφές των Σερρών είναι ο Αϊ Γιάννης με τα αιωνόβια πλατάνια, τα νερά,  τους καταρράκτες του  και τις γραφικές ταβέρνες που δροσίζουν και χαλαρώνουν κατοίκους και τουρίστες. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει ίχνη της τουρκοκρατίας μέσα στην πόλη και να επισκεφτεί το Τζιντζιρλί Τζαμί με έντονη την επίδραση της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, το τέμενος του Αχμέτ Πασά  και το Μπεζεστένι (αγορά υφασμάτων), που τώρα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών και  που μαζί με αυτό της Θεσσαλονίκης είναι τα μοναδικά σωζόμενα στον Ελλαδικό χώρο. Άλλα μουσεία που λειτουργούν στην πόλη είναι το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων Γεωργάκης Ολύμπιος, το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων, το Μουσείο Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών και το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Σερρών υπάρχουν πολυάριθμα μοναστήρια.  Ιδιαιτέρως εντυπωσιακά είναι το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου προδρόμου χτισμένο στο διεθνές περιπατητικό μονοπάτι Ε4 /Ε6 με  πανοραμική θέα στη λίμνη Κερκίνη και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, χτισμένη σε λόφο που αγναντεύει το όρος  Μπέλες.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Νομού είναι η Αμφίπολη, ένας αρχαιολογικός χώρος με ιδιαίτερης αξίας ευρήματα και με το πρόσφατα κατασκευασμένο  μουσείο, καμάρι της περιοχής. Μια επίσκεψη στο χώρο μπορεί να συνδυαστεί με εκδρομή στο εντυπωσιακό σπήλαιο της Αλιστράτης και στα δυο φαράγγια εξαιρετικής ομορφιάς: Το φαράγγι του Ορφέα και το φαράγγι του Αγγίτη.

Τα ποτάμια,  η λίμνη, η βλάστηση με τα πολυάριθμα είδη χλωρίδας, το έντονο ανάγλυφο και το σπήλαιο προσελκύουν το ενδιαφέρον του περιηγητή  καθώς προσφέρουν οπτική απόλαυση ενώ ταυτόχρονα  τον καλούν να τα εξερευνήσει. Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, trekking, mountain bike, πεζοπορία στο Μπέλες, κωπηλασία,  ιππασία και παρατήρηση ορνιθοπανίδας στο εθνικό πάρκο της λίμνης Κερκίνης που θεσμοθετήθηκε σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η περιοχή ως εθνική φυσική κληρονομιά.

Ανάμεσα στο βουνό Μπέλες και το Άγκιστρο βρίσκεται η στενωπός του Ρούπελ, μια λωρίδα γης που σχηματίζεται από τον ρου του ποταμού Στρυμόνα. Εκεί  κατασκευάστηκε το ιστορικό οχυρό, που χρησιμοποιήθηκε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους Η επίσκεψη σε στοά του οχυρού στο μουσείο, το παρατηρητήριο και το Ηρώο των πεσόντων ζωντανεύει στιγμές της νεότερης ιστορίας, συγκινεί  και εντυπωσιάζει.

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει  τους λάτρεις της ταχύτητας στις Σέρρες καθώς εκεί βρίσκεται το καλύτερο αυτοκινητοδρόμιο της Ελλάδας και των Βαλκανίων με πίστα διεθνών προδιαγραφών, ικανή να φιλοξενήσει αγώνες φόρμουλα 3000, αλλά και διαθέσιμη για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την ταχύτητα των αυτοκινήτων τους και τις οδηγικές τους ικανότητες.  Όμως, επειδή δεν αρέσει σε όλους να ζουν με ένταση   υπάρχουν δυο υδροθεραπευτικές πηγές στο Σιδηρόκαστρο και στο Άγκιστρο, οι οποίες επίσης μπορούν να προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης και να θεραπεύσουν  όσους αντιμετωπίζουν ρευματοπάθειες και δερματοπάθειες.

Ταβέρνες, ουζερί, εστιατόρια, καφέ και μπαράκια υπάρχουν σε αφθονία στις Σέρρες, που χαρακτηρίζονται από έντονη ζωή λόγω των φοιτητών, αλλά και λόγω της ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων.  Μέσα στα μπόνους μιας επίσκεψης στις Σέρρες συγκαταλέγονται και τα προϊόντα της Σερραϊκής κουζίνας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης, από το οποίο φτιάχνεται ο πασίγνωστος καβουρμάς, τα  λουκάνικα  Τζουμαγιάς, τη φημισμένη Σερραϊκή μπουγάτσα και τον διάσημο ακανέ και μην ξεχάσετε φεύγοντας να προμηθευτείτε σπιρουλίνα, που θα σας κρατήσει ακμαίους μέχρι να επισκεφτείτε ξανά τις Σέρρες.

 

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον