ΦΛΩΡΙΝΑ

Νωχελική, ατμοσφαιρική, μυστηριώδης σαν ταινία του Αγγελόπουλου, η Φλώρινα σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τα καλά κρυμμένα της μυστικά. Ασχέτως αν θα τα καταφέρεις, μένεις ικανοποιημένος γιατί έζησες αυτή την αναζήτηση.

Κομμένη στα δυο εξαιτίας του ποταμού με το σλάβικο όνομα «Σακουλέβας» γοητεύει με τα παλιά αρχοντικά με τα έντονα χρώματα μακεδονίτικης ή νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που συνυπάρχουν αρμονικά και κοσμούν τις όχθες του ποταμιού. Η «παλιά βόλτα» σε εντάσσει στους ρυθμούς μιας πόλης καλλιτεχνικής, πόλης με χαρακτήρα όπου κατοικούν δεκάδες καλλιτέχνες. Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό μουσείο, την Πινακοθήκη που στεγάζεται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η δημοτική αγορά, το παλιό παζάρι της Φλώρινας  μυεί τον επισκέπτη στην παράδοση και τα γνήσια τοπικά προϊόντα που πολλές φορές διαλαλούνται από γυναίκες με τοπικές φορεσιές.  Ένα τσιπουράκι μετά από αυτή την εμπειρία επιβάλλεται, ενώ το βράδυ η πόλη διασκεδάζει στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά , τον εμπορικό δρόμο με τα πολυάριθμα καφέ και μπαράκια. Αν βρεθείς παραμονές Χριστουγέννων και Θεοφάνεια στη Φλώρινα, δε θα χάσεις. Αρχαία παγανιστικά έθιμα με πρωταγωνιστή τη φωτιά, αλλά και μασκαρέματα και πειράγματα περαστικών αντίστοιχα διασκεδάζουν τον επισκέπτη.

  • Κι αν η Φλώρινα είναι πολύ κοσμοπολίτισσα για σένα, μπορείς να αποσυρθείς για μια ήσυχη και χαλαρή περιήγηση στην περιοχή των  Πρεσπών με την πλούσια και σπάνια πανίδα και χλωρίδα,που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός,  καθώς  και στο γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το δεύτερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας σε λίμνη. Ή να βρεθείς στο ονειρικό Νυμφαίο με τα αρχοντικά, τα καλντερίμια, τα πέτρινα ταβερνάκια, τα καφέ,  τις αρκούδες του Αρκτούρου  και τον αέρα που μυρίζει τζάκι.Ο Νομός Φλώρινας θα σε ικανοποιήσει ό,τι τύπος ανθρώπου κι αν είσαι: Κοσμοπολίτης, καλλιτεχνικός, μπον βιβέρ, καλοφαγάς, φυσιολάτρης ή αθλητικός. Οι πανέμορφες λίμνες Πρέσπες, Πετρών, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα  και Χειμαδίτιδα, οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου, τα γραφικά χωριά,  και η καλή κουζίνα κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Δοκίμασε φασόλια ελέφαντες και γίγαντες, τυριά, φράουλες (αν είναι οι εποχή τους), πιπεριές, μανιτάρια και πατάτες, κρασιά από οινοποιεία ενταγμένα στους δρόμους του κρασιού που διακρίνονται για την παραγωγή ροζέ και αφρωδών. Δεν είναι τυχαίο που στην περιοχή υπάρχει πληθώρα εστιατορίων που ξεχωρίζουν για τις ιδιαίτερες γεύσεις τους που βασίζονται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

     

    Ελληνικός Τουρισμός

    Ανακαλύψτε τον