ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Τα Καλάβρυτα είναι μια  ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας. Χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 735 μέτρων.  Το όνομα Καλάβρυτα, που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει «καλές βρύσες», φαίνεται να το απέκτησαν την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ

Στην Πελοπόννησο, τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τις χειμερινές διακοπές, τη φύση, την ιστορία και τα σπορ βουνού. Ένας δημοφιλής τουριστικός τόπος  που συνδυάζει τη σπάνια φυσική ομορφιά με τα παραδοσιακά στοιχεία.

Χιονοδρομικά κέντρο. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ  θα  βρουν αυτό που θέλουν σίγουρα!  12 πίστες, 7 αναβατήρες, πάρκο για snowboard, ειδική moguls πίστα, το μοναδικό πάρκο snow tubes, ενώ συνέχεια διοργανώνονται εκεί parties και events!

Για όσους αποζητούν επιπλέον  δράση και ένταση οι επιλογές είναι αμέτρητες: πεζοπορία στο τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 (από τα Καλάβρυτα προς Κάτω Λουσούς – Πλανητέρο – Άρμπουνα – Άγ. Νικόλαο – Τουρλάδα – Κρινόφυτα), πεζοπορία κατάβασης του Βουραϊκού, ορειβασία στον Χελμό, αναρρίχηση, διαδρομή με αυτοκίνητο 4Χ4 προς τη λίμνη Τσιβλού, mountain bike και αλεξίπτωτο πλαγιάς!

Οδοντωτός σιδηρόδρομος. Αν αναζητάτε κάτι πιο ήρεμο, τότε μια βόλτα με το τρένο θα σας ταξιδέψει σε μία από τις πιο όμορφες διαδρομές που υπάρχουν στην Ευρώπη. Η άγρια ομορφιά στο φαράγγι του Βουραϊκού θα σας συναρπάσει. 22 χιλιόμετρα με  γέφυρες και  σήραγγες θα σας ταξιδέψουν δίπλα στο ποτάμι με τις σκιές των νυμφών περνώντας από τα Δικαστήρια, τις Πόρτες, τον Καταρράκτη και  τα Μετέωρα της Ζαχλωρούς,  περιοχές ασύγκριτης ομορφιάς και κάλους.

Η Μονή της Αγίας Λαύρας. Βρίσκεται πέντε χλμ. ΝΔ από τα Καλάβρυτα  όπου σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε τον 10ο αι. Από τότε φωτιές σεισμοί, πολιορκητές, προσπάθησαν να την αφανίσουν, μα κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο. Το μοναστήρι κάθε φορά μεγάλωνε περισσότερο δίνοντας φως, και πίστη. Στη μονή υπάρχει το λάβαρο της επανάστασης του 1821, πολλά ιερά κειμήλια και λείψανα αγίων που φέρνουν τον επισκέπτη πιο κοντά στο δημιουργό του.

Αν θέλετε να συνεχίσετε για λίγο ακόμα το υπερβατικό σας ταξίδι, τότε κατευθυνθείτε δέκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Καλαβρύτων με προορισμό   το   επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου.  Χτισμένο σε υψόμετρο  900 μέτρων σε μια βαθιά σπηλιά,  οι μοναχοί στο πέρασμα των χρόνων έφτιαξαν ένα άκρως επιβλητικό, θαυμαστό μοναστήρι με τουλάχιστον 80 κελιά, σε οκτώ ορόφους . Ναΐσκοι, εξωκλήσια και κυρίως ναοί φυλάσσουν την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου. Υπάρχουν ακόμα εθνικές στολές, χειρόγραφα με εξαιρετικές  μικρογραφίες και άλλα αντικείμενα από τα οποία πηγάζει η ελπίδα της  πίστης που μπορεί να ξεδιψάσει τον περαστικό. Φτάνει,  να ψάχνει να βρει αυτό το μοναδικό πηγάδι της ζωής και της  αλήθειας

Έχοντας σαν  ορμητήριο τα Καλάβρυτα, εξορμώντας νότια θα βρεθείτε στους Κάτω Λουσούς. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τον  άριστα διατηρημένο πύργο του Πετμεζά.  Είναι από τους παλαιούς πύργους της Πελοποννήσου κτισμένος τον 17ο αιώνα. Η οικογένεια Πετμεζά προερχόμενη από την Ήπειρο εγκαταστάθηκε στην περιοχή προκειμένου να ξεφύγει από τους Τούρκους και να λάβει ενεργό δράση στην επανάσταση του 1821.  Μετά από τη  σύντομη στάση σας και κατηφορίζοντας 17 χιλιόμετρα  νότια από τα Καλάβρυτα,  η Πελοπόννησος θα σας προσφέρει  μια ακόμη  εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Tο Σπήλαιο των Λιμνών.  Λαβύρινθοι από σταλαγμίτες με κρεμαστούς παράξενους σταλακτίτες δημιουργούν  μυστηριώδεις στοές  που οδηγούν σε διαφορετικά επίπεδα και αποκαλύπτουν λίμνες στα βάθη ενός σπηλαίου, όπου κάποτε κατοικούσαν νεράιδες. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται από ένα τεχνητό άνετο  διάδρομο. Ο καλλιτεχνικός φωτισμός τονίζει την ιδιαίτερη ομορφιά του σπηλαίου και ειδικές κατασκευές επιτρέπουν την ασφαλή διάβαση πάνω από τις μικρές εσωτερικές λίμνες.  Είναι ένα σκηνικό που θα μαγέψει τον καθένα.

Λίγο πιο κάτω στο δρόμο προς Κλειτορία  Τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Πλανητέρο  χαρίζουν ένα ακόμη μοναδικό θέαμα. Το χωριό Πλανητέρο άλλοτε μέσα σε κίτρινες, άλλοτε σε πορτοκαλί, καφέ, πράσινες πινελιές που του χαρίζουν οι 4 εποχές στέκει εκεί για να γαληνέψει με τα χρώματα του τον περαστικό, να τον ξεκουράσει στα γραφικά καφενεία του και να του προσφέρει εξαιρετική πέστροφα  από τα κρύα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, μια γαστρονομική  εμπειρία που θα ζηλεύανε πολλά αστέρια Michelin.

Οι λάτρεις των ταξιδιών έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν  κάτι ακόμα σ’ αυτό τον τόπο της Ελλάδας . Αν ανεβούν  στην κορυφή της Νεραιδόραχης  στη περιοχή του χιονοδρομικού θα δούνε τα άστρα. Το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος  περιμένει  καρφωμένο στα 2340 μέτρα για να παρατηρήσετε  τον νυχτερινό ουρανό και να παρασυρθείτε από το φως των αστεριών σε ένα ταξίδι στο χρόνο βλέποντας σήμερα τα άστρα του χθες. Αν θέλετε να συνεχίσετε το ταξίδι στο χρόνο πηγαίνετε στα ύδατα Στυγός. Σε υψόμετρο 2100 μέτρα αναβλύζουν νερά που πηγάζουν από το παλάτι της Στύγας στα Τάρταρα που το φύλανε μέρα και νύχτα  ακοίμητοι δράκοι. Σε αυτά τα νερά όποιο ζωντανό όν έπινε το νερό λέγονταν ότι πέθαινε και όλα τα  μέταλλα που ερχόταν σε επαφή έλιωναν.  Εδώ σε αυτά τα μαγικά νερά οι μυθικοί θεοί δίνανε τον όρκο τους και εδώ εξέτιαν την όποια ποινή τους  όταν  τιμωρούνταν. Σε αυτά βούτηξε και η Νηρίηδα Θέτιδα τον Αχιλλέα για να τον κάνει άτρωτο.

 

Ελληνικός Τουρισμός

Ανακαλύψτε τον